czwartek, 17 lipca 2014

Muffiny bananowo czekoladowe

Kolejna ważna okazja do świętowania. Zazwyczaj w takiej sytuacji stawiam na muffiny. Są małe i słodkie. Tym bardziej, że sposobów na udekorowanie takiego małego cudeńka jest milion pięćset. Głównym składnikiem są banany i gorzka czekolada. Można w połowie zastąpić ją mleczną, ale jak dla mnie deserowa jest znacznie lepsza, gdyż ciastko nie staje się przesadnie słodkie. Korzystając z ogrodowych owoców możemy smacznie ukoronować nasze muffinki. Proporcje powinny starczyć na jedną blaszkę (12 muffinów), jednak mi zawsze jakimś cudem zostaje ciasta na kolejne 5 :)

Potrzebujemy:
- 3 banany
- 100 g masła
- 150 g
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 100 g czekolady deserowej
- opakowanie cukru wanilinowego

Krem:
- 250 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 2 banany
- 45 g kakao
- 50 g cukru
- kilka kropli soku z cytryny

Banany obieramy i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy na papkę. Mikserem lub trzepaczką ubijamy 2 jajka z cukrem na puszystą masę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło i mieszamy. Do bananów z masłem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę, jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości. Pieczemy przez mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu.

Krem:
Banany wrzucamy do miski, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C cały czas mieszając. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy lub miksujemy. Do napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem czekoladowy i miksujemy (ważne by miały podobną temperaturę, gdyż wtedy masa się nie zważy).
Ostudzone muffinki dekorujemy kremem czekoladowym i owocami.