piątek, 3 stycznia 2014

Makaron z kurczakiem

Najbardziej popularnym i najłatwiejszym w przygotowaniu mięsem goszczącym na naszych stołach jest drób. I choć pod względem wartości odżywczych daleko mu na przykład do wołowiny, to ze względu na neutralny smak i delikatniejszą strukturę często staje się bazowym składnikiem naszych kulinarnych wariacji. Coraz częściej możemy usłyszeć o nienaturalnych modyfikacjach trybu życia kurcząt oraz podawanego im pożywienia, co niewątpliwie skutkuje pogorszeniem jakości mięsa. Świeży filet z kurczaka powinien być jasno różowy, NIE BIAŁY, sprężysty i nie kosztować mniej niż 17-18 zł za kilogram. Pakowane próżniowo mięso bywa lepsze, niż przetrzymywane w sklepie w nieodpowiednich warunkach. Warto też dowiedzieć się więcej na temat znaku jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products), który stoi na straży wysokiej jakości produktów spożywczych. Pomoże nam to uniknąć niemiłych niespodzianek na talerzu, nie tylko tych mięsnych.

Moja drobiowa propozycja na dziś?
Kurczak w sosie pieczarkowym - Oto on :)

Potrzebujemy:
- 150 - 200 g makaronu tagliatelle
- 1 filet z kurczaka
- 15 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą z pieprzem i podsmażamy na odrobinie oliwy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki i wrzucamy na druga patelnię z rozpuszczonym masłem. Podsmażamy do momentu aż woda z grzybów odparuje. Zagotowujemy wodę na makaron. W smaku powinna przypominać wodę morską. I słusznie. moim zdaniem dopiero wtedy uwydatnia się smak dobrego makaronu. Gotujemy makaron. Zawsze al dente. Do pieczarek wrzucamy kurczaka, minutę podgrzewamy razem i dodajemy śmietankę. Mieszamy do pierwszego bulgotka. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki. Gotowe!