niedziela, 11 maja 2014

Tagliatelle z łososiem

Łososia ciąg dalszy. Poprzednim razem padło na dzwonko, tym razem na blat trafia filet. Proste połączenie delikatnego mięsa ze śmietanką i makaronem. Nie trzeba nic więcej. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 25 minut, a pyszny obiad gwarantowany. Poniższe proporcje na 2 porcje.

 
Potrzebujemy:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 50 g filetu z łososia bez skóry
- 100 g wędzonego łososia
- 125 ml śmietanki 30%
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- roszponka
- oliwa
- sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Filet kroimy w kostkę, byle nie za drobno, i razem z poszarpanym wędzonym łososiem dodajemy do cebuli. Podsmażamy chwilkę, aż łosoś się zetnie. Do patelni wlewamy śmietankę, podgrzewamy ok 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy koperkiem, dekorujemy roszponką. Łatwe, szybkie, pyszne :)