sobota, 31 maja 2014

Sałatka z mozzarellą i pestkami dyni

Białko jest jednym z najważniejszych składników w naszej diecie. Odpowiada za budowę tkanek, transport substancji po organizmie oraz między innymi zmniejsza prawdopodobieństwo chorób układu krwionośnego. Jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji potreningowej. Oznacza to nic innego jak to, że produkty bogate w białko są bardzo potrzebne, gdy uprawiamy sport. Dzienne zapotrzebowanie jest różne w zależności od płci, wieku, wagi oraz rodzaju aktywności fizycznej. Minimalne zapotrzebowanie na białko wynosi mniej więcej tyle, ile wynosi nasza waga, oczywiście w gramach. To znaczy, że jeśli ważymy 60 kg, to nasze zapotrzebowanie na białko wynosi ok 60 g. 
Jak uzbierać nasze niezbędne gramy? Jak się okazuje nie jest to takie trudne. Doskonałe źródła to: mięso wołowe, drób, ryby, ryż, nabiał, jajka, warzywa strączkowe. Wystarczy, że na śniadanie zjemy jajecznicę z 3 jajek, na obiad grillowany filet z kurczaka z ryżem i fasolką szparagową, podwieczorek koktajl z jogurtu naturalnego z bananem, kolacja sałatka z mozzarellą (przepis poniżej) i białko mamy załatwione :) Białko jako jedyny składnik nie jest odkładany w naszym organizmie w przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczów. Ponadto organizm potrzebuje zużyć znacznie więcej energii na strawienie białka niż węglowodanów. Musimy dbać, by nie brakowało go w naszej diecie. 

Dziś przepis na sałatkę z mozzarellą. W połączeniu z pełnoziarnistą grzanką będzie świetnym posiłkiem potreningowym, jeśli tak jak ja ćwiczycie po południu.

Potrzebujemy:
- kulka mozzarelli (100g)
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- żółta i zielona papryka
- garść pestek słonecznika
- sos (oliwa, odrobina musztardy, woda, sok z cytryny, sól, pieprz)

Warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerzu. Mozzarellę odcedzamy i również kroimy. Całość polewamy sosem. Podajemy z grzanką z pełnoziarnistego chleba.