poniedziałek, 9 grudnia 2013

Małe co nieco


Łakocie, łakocie, łakocie. Ciężko im się oprzeć. Najgorzej, gdy chęć na nie przychodzi znienacka, wtedy nie mogąc się opanować, pochłonęłabym całą alejkę słodkości w Tesco. Zalecam jednak spokój i opanowanie, czasem warto poczekać. Mam doskonały sposób na poskromienie napadu głodu słodyczowego. Spora porcja i kaloryczność proponowanego przeze mnie smakołyku, sugeruje aby obowiązkowo podzielić się nim z bliskimi. Zapraszam do skosztowania :)

Krucha tarta z bananami

Potrzebujemy:
- 250 g herbatników pełnoziarnistych,
- 50 g miękkiego masła,
- 4 banany,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- puszka masy kajmakowej (ok.400 g)





Herbatniki rozgniatamy lub miksujemy w mikserze, niezbyt drobno i łączymy z masłem. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę lub do tortownicy i ugniatając zakrywamy spód. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Można znacznie skrócić ten czas, korzystając z zamrażarki. Po wyjęciu, na spodzie umieszczamy uprzednio podgrzaną i wystudzoną masę kajmakową. Następnie wykładamy pokrojone w plasterki banany oraz przykrywamy ubitą z cukrem śmietaną. Ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę.


Efekt końcowy mówi sam za siebie... <3



Może i nie jest to przepis na już.. gdyż wymaga dość długiego schładzania, natomiast poziom słodkości i zaspokojenia apetytu na słodycze, całkowicie rekompensuje czas przygotowania. Dla mnie klasa <3