niedziela, 3 listopada 2013

Popołudnie z królową

Jednym z najlepszych sposobów na rozgrzanie się po długim i męczącym dniu jest gorąca zupa z dyni. Zupa bardzo szybka i niesamowicie prosta w przygotowaniu, więc nawet największy leniuch kuchenny przy odrobinie chęci da sobie radę. Można doprawić ją ostrzej niż w przedstawionym przepisie, dodając na przykład podsmażone kawałki kurczaka, lecz według mnie najlepiej smakuje w łagodniejszej postaci.

Dodatkową atrakcją jest to, że z każdej odmiany dyni uzyskamy troszkę inny smak i kolor kremu, także eksperymentujmy !! :)

Potrzebujemy:

75 dag dyni
2 ziemniaki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
litr rosołu lub bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
cukier

Dynię obieramy ze skóry i wydrążamy miąższ. Kroimy ją w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości, podobnie jak dynię. Na głęboką patelnię wlewamy oliwę, i dodajemy cebulę z czosnkiem. Czekamy aż się zeszkli (stanie się błyszcząca lecz nie przypalona:) Dodajemy ziemniaki i dynię, smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy bulion i lekko gotujemy do miękkości  ok. 20 minut. Gdy warzywa ugotują się, miksujemy zupę blenderem, doprawiamy solą, pieprzem, curry i szczyptą cukru.
Możemy przyozdobić listkami bazylii.
Smacznego :)