czwartek, 28 listopada 2013

Leniwa przekąska

Przy braku natchnienia zaglądam do kuchni mojej guru Nigelli. Szczególnie bliskie mojemu sercu stały się odcinki z Włoch zatytułowane Nigellissima. Właśnie z jednego z nich pochodzi przepis, którym chcę się podzielić. Świetna propozycja na lekką przekąskę, gdy do obiadu jeszcze daleko a nasz brzuch domaga się jedzenia NATYCHMIAST. 




Potrzebujemy:
- 1 ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych,
- 1 jajko,
- chilli,
- starty parmezan,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- możemy użyć również odrobiny oregano lub bazylii

Na oliwie podsmażamy czosnek z chilli. Należy uważać, żeby nie przypalić. Wlewamy pomidory i lekko podsmażamy wszystko razem. Do pomidorów wbijamy jedno jajko i dusimy chwilkę pod przykryciem (żółtko koniecznie powinno pozostać płynne). Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i maczamy ulubione pieczywo.

Buon Appetito!