Czas na sushi
Przez trzy dekady swojego życia, omijałam sushi dość skutecznie. Nie czułam chemii na myśl o jego skosztowaniu i zastanawiałam się co w nim jest takiego wyjątkowego, że wszyscy których znam się zachwycają. W końcu przychodzi taki czas, gdy na wszystkie pojawiające się szanse i propozycje, należy zacząć odpowiadać TAK.
TAK było z sushi. I choć pierwsza degustacja była świetna, a MUSO Sushi Kraków zaprezentowało wysoki poziom, to nie zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Postanowiłam podejść do niego jeszcze raz :) tym razem w domu z pomocą kogoś, kto zna się na tym lepiej niż ja ;) !
Nie będę się wymądrzać pisząc o rodzajach sushi i całej jego filozofii, ponieważ nie mam o tym pojęcia, lecz mam na celu zachęcenie osób, którym dotąd było z sushi nie po drodze, że warto zaryzykować i spróbować czegoś pysznego ! Polecam, zachęcam !
Do domowego przyrządzenia sushi... dla 5 głodnych...
Potrzebujemy:
- 800 g ryżu do sushi
- nori - prasowane algi 12 sztuk
- dojrzałe awokado
- 300 g filetu z łososia
- paluszki krabowe
- ogórek
- wasabi
- marynowany imbir
- dobry sos sojowy
- ocet ryżowy
- cukier i sól
- mata bambusowa do rolowania
- bardzo ostry gładki nóż
- pałeczki lub palce
- folia spożywcza - opcjonalnie
Ryż przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.
Pozostałe składniki, których będziemy używać do wnętrza sushi, musimy odpowiednio pokroić i osuszyć ręcznikiem papierowym. To samo w przypadku ryżu, musi być konieczni ostudzony !!
Na matkę bambusową nakładamy folię spożywczą. Na niej umieszczamy nori. Na 2/3 powierzchni nori rozmieszczamy ryż, najlepiej palcami. Powinna być to dość cienka warstwa. Po środku w poprzek matki układamy składniki, najlepiej trzy.
- łosoś, awokado, wasabi
- paluszek krabowy, ogórek, marynowana rzodkiew
- łosoś, ogórek, marynowana rzodkiew...
ilość kombinacji ogranicza Wam jedynie dostępność składników, z jakich chcecie skorzystać :)
Rozpoczynając od swojej strony, zwijamy rolkę z ryżem,ściśle ją rolując. Ostrym nożem kroimy porcje na raz. Moczymy w sosie sojowym i pałaszujemy ze sMAKIem !
Gdzie to wszystko znaleźć??
W najlepsze składniki zaopatrzycie się w specjalistycznych sklepach, lecz większe sieci handlowe również mają w swoim asortymencie półki z produktami do sushi.
Jeśli mieszkacie z mniejszych miejscowościach, gdzie nawet nie ma opcji znalezienia takich produktów pozostaje wam złożenie zamówienia zamówienie online. Jest w sieci wiele sklepów, które oferują duży wybór standardowych składników potrzebnych do zrobienia sushi.
Komentarze
Prześlij komentarz