poniedziałek, 23 stycznia 2017

Muffiny maksymalnie czekoladowe

Przyznaję się, pieczenie ograniczyłam do minimum. Nie próbuję nowych przepisów, bo istotnie nie mam na to czasu. Tak czasem bywa. Wtedy z pomocą przychodzi garść przepisów, które sprawdzają się zawsze. I zawsze się udają, niezależnie od okoliczności. A że okoliczności do wypieków nie ubywa :) , więc...
Na niedzielne spotkanie z przyjaciółmi zapakowałam ze sobą czekoladowe muffiny. Maksymalnie słodkie i czekoladowe. Przygotowanie składników i wstawienie do piekarnika nie zajmuje więcej niż 10 minut, a efekt płynnej czekolady rozbraja skutecznie. Bezkompromisowo pyszne !
A przepis polecam zapisać i korzystać przy każdej znienacka okazji :)

Potrzebujemy:
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 100 g mlecznej czekolady posiekanej
- 2 jajka
- 290 g kwaśnej śmietany
- 140 g cukru trzcinowego
- 80 ml oleju

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Łączymy obie grupy i mieszamy na gładką masę. Ciasto wykładamy do kokilek do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.