sobota, 30 stycznia 2016

Piernik dla leniwych

Jeśli nie mam inspiracji na małe słodkie, najpewniej sięgam do książek Ani Starmach. Tam zawsze odnajdę coś dla siebie, co odpowiada moim smakom, prostocie wykonania i mogę być pewna, że zawsze mi się uda. Tak było również tym razem. Przeglądając zasoby w spiżarni wybrałam piernik ekspresowy. Składa się z podstawowych produktów, które zawsze mamy w domu. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 - 20 minut, a później delektujemy się pięknym zapachem roznoszącym się po mieszkaniu. Zapraszam :)

Potrzebujemy:
- 350 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g miodu skrystalizowanego
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 10 g deserowego kakao
- 50 g orzechów włoskich

W misce ucieramy cukier z masłem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ucierając dalej. Dodajemy miód. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Przesiewamy do utartej masy. Masa będzie mocno sucha, ponieważ wynika to z dodania skrystalizowanego miodu. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy piernikowej. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 170 stopni.




Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję".