sobota, 9 stycznia 2016

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Dziś nie mogło obejść się bez wpisu :) Okres poświąteczny nie sprzyja zajadaniu się ciężkimi ciastami, ale jeśli już jesteśmy z lekka przymuszeni do przygotowania ciasta, najlepiej sprawdzają się takie, które nie są zbytnio wymagające i mogą dłużej pozostać świeże. Podany poniżej przepis jest bardzo dobrą bazą do modyfikacji. Orzechy można zastąpić migdałami, jabłka gruszkami, czekoladę cukrem pudrem lub lukrem. Jednak według mnie najpyszniej smakuje w podstawowej wersji ze szklanką ciepłego mleka. Warto spróbować :) 
Zapraszam na pyszne popołudnie.

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 słodkich jabłek
- 3/4 kostki rozpuszczonego masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody

Polewa:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/4 kostki masła

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, orzechy. Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy wodę. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do formy tortowej. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, w zależności od piekarnika. Po 1 godzinie pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem, czy nie przykleja się do niego. Wyciągamy z pieca, studzimy.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami.
Smacznego :)