sobota, 6 czerwca 2015

Tarta z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Korzystajmy z niego pod każdym względem, jedząc truskawki surowe, mrożąc je, jak i przygotowując przetwory na zimę. Polecam wybrać się na targ i kupować owoce od lokalnych producentów. Szczególnie od tych, którzy nie posiadają dużych plantacji, lecz sprzedając okazjonalnie chcą nieco dorobić. Zwiększa to szansę na to, że wybrane przez nas truskawki nigdy nie doznały przemysłowych oprysków, a wyhodowane na naturalnych nawozach, są po prostu niesamowite w smaku. Dla mnie osobiście jest to bardzo ważne, ze względu na alergię na wszelkiego rodzaju pestycydy i konserwanty. 

Z okazji Dnia dużego Dziecka przygotowałam tartę z truskawkami i mascarpone. Początek dnia nie był zbyt miły (nieprzestrzeganie BHP w gospodarstwie przydomowym bywa przykre w skutkach), więc postanowiłam zrekompensować sobie przykrości małą, słodką i KALORYCZNĄ tartą. Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na słodkie kruche ciasto oraz truskawek.
Dobry sposób na szybki deser dla przyjaciół na sobotni odpoczynek.

Potrzebujemy:

CIASTO
- 250 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 2 średnie jajka

DODATKI
- truskawki
- 150 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i masło. Szatkujemy wszystko nożem. Wbijamy dwa jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Owinięte w folię, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm, wykładamy nim posmarowaną tłuszczem formę i ponownie wkładamy do lodówki na  20 minut. 
Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na papier wysypujemy fasolę dla obciążenia, by ciasto nie urosło podczas pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy na złoto ok. 10 minut. 
Ja upiekłam 4 małe spody w mniejszych formach.

Po wystudzeniu spodu, wykładamy masę przygotowaną ze zmieszanego mascarpone wraz z ubitą śmietaną oraz cukrem. Dekorujemy truskawkami i miętą.



A tutaj pozostałe moje tarty:)

Ponadto polecam spróbować maseczek na twarz przygotowanych z truskawek. Przykładowo maseczka przyrządzona ze 100 g truskawek oraz 15 g oleju lnianego posiada właściwości przeciwzmarszczkowe. Jeśli 100 g truskawek rozgnieciemy z 15 gramami jogurtu naturalnego oraz odrobiną soku z cytryny otrzymamy maskę rozświetlającą :)