Tarta z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni. Korzystajmy z niego pod każdym względem, jedząc truskawki surowe, mrożąc je, jak i przygotowując przetwory na zimę. Polecam wybrać się na targ i kupować owoce od lokalnych producentów. Szczególnie od tych, którzy nie posiadają dużych plantacji, lecz sprzedając okazjonalnie chcą nieco dorobić. Zwiększa to szansę na to, że wybrane przez nas truskawki nigdy nie doznały przemysłowych oprysków, a wyhodowane na naturalnych nawozach, są po prostu niesamowite w smaku. Dla mnie osobiście jest to bardzo ważne, ze względu na alergię na wszelkiego rodzaju pestycydy i konserwanty.
Z okazji Dnia dużego Dziecka przygotowałam tartę z truskawkami i mascarpone. Początek dnia nie był zbyt miły (nieprzestrzeganie BHP w gospodarstwie przydomowym bywa przykre w skutkach), więc postanowiłam zrekompensować sobie przykrości małą, słodką i KALORYCZNĄ tartą. Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na słodkie kruche ciasto oraz truskawek.
Dobry sposób na szybki deser dla przyjaciół na sobotni odpoczynek.
Potrzebujemy:
CIASTO
- 250 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 250 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 2 średnie jajka
DODATKI
- truskawki
- 150 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i
masło. Szatkujemy wszystko nożem. Wbijamy dwa jajka i zagniatamy
jednolite ciasto. Owinięte w folię, wkładamy do lodówki na minimum
godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm, wykładamy nim
posmarowaną tłuszczem formę i ponownie wkładamy do lodówki na 20
minut.
Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do
pieczenia, a na papier wysypujemy fasolę dla obciążenia, by ciasto nie
urosło podczas pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Po
tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy na złoto ok. 10 minut.
Ja upiekłam 4 małe spody w mniejszych formach.
Po wystudzeniu spodu, wykładamy masę przygotowaną ze zmieszanego mascarpone wraz z ubitą śmietaną oraz cukrem. Dekorujemy truskawkami i miętą.
A tutaj pozostałe moje tarty:)
Ponadto polecam spróbować maseczek na
twarz przygotowanych z truskawek. Przykładowo maseczka przyrządzona ze
100 g truskawek oraz 15 g oleju lnianego posiada właściwości
przeciwzmarszczkowe. Jeśli 100 g truskawek rozgnieciemy z 15 gramami
jogurtu naturalnego oraz odrobiną soku z cytryny otrzymamy maskę
rozświetlającą :)
Komentarze
Prześlij komentarz