sobota, 27 czerwca 2015

Paluszki razowe z pieprzem

Większość rodzinnych spotkań i przyjęć nie może obejść się bez tych paluszków. Pierwotny przepis pochodzi z zeszytu Babci, lecz ja postanowiłam choć odrobinę go uzdrowić. A że jestem na fali dodawania mąki razowej do każdego nowego przepisu, podmieniłam połowę mąki pszennej na razową, oraz ser żółty na ser wędzony. Paluszki są dobrym dodatkiem do barszczu czerwonego lub innej zupy, do której z chęcią przegryźlibyśmy coś chrupkiego. Można podawać je również z odświeżającymi dipami.

Jako zwolenniczka raczej dużych porcji, proporcje wystarczają na zaspokojenie apetytu sporej grupki gości.

Potrzebujemy:
-  25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki razowej
- kostka margaryny roślinnej lub masła
- 20 dag sera żółtego wędzonego
- 2 łółtka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę. Do mąki ścieramy na tarce margarynę oraz 10 dag sera żółtego. Mieszamy równomiernie. Dodajemy sól, żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne podsypujemy mąką, jeśli zbyt gęste dodajemy odrobinę śmietany. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy paluszki szerokości 15 cm. Smarujemy białkiem lub wodą, posypujemy pozostałą częścią sera oraz pieprzem ziarnistym. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia sera.
Uwaga, uzależniają ! :)