Tort orzechowo czekoladowy
Świętujemy!!!
Każde urodziny wymagają wyjątkowej oprawy, zwłaszcza M.
Wykorzystując ciepłe popołudnie idziemy na spacer na Kazimierz. Na zapiekankę.
A Was zostawiam z pomysłem na deserowy, niezbyt słodki tort, który do tej pory kusi nas przy każdym otwarciu lodówki :)
Miłego popołudnia !
Potrzebujemy:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 22 dag cukru
- 22 dag mąki pszennej w tym jedna łyżka mąki kartoflanej
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 100 g poszatkowanych orzechów laskowych
Podane gramatury dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne biszkopty według przepisu poniżej.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do miski i ubijamy na
sztywno. Partiami do piany dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka
mieszamy z wodą i octem. Po łyżce wlewamy do piany i dokładnie mieszamy.
Łączymy razem przesiane suche składniki, tj. mąkę, proszek do
pieczenia, kakao. Do piany z żółtkami dodajemy po dwie łyżki suchych
składników i mieszamy na bieżąco, żeby nie powstały nam grudki. Tak
przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy czy biszkopt upiekł się wbijając w niego drewniany
szpikulec do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu go mamy gładki patyczek,
to znaczy, że czas pieczenia dobiegł końca. Wyciągamy nasz biszkopt i zrzucamy go z wysokości 40 cm na blat. Biszkopt nie opadnie. Odkładamy go do
ostygnięcia i ponczujemy.
PONCZ:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1/2 kieliszka spirytusu
- odrobina cukru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 1 kieliszek spirytusu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 1 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao deserowego
Z żółtek, mleka i mąki przygotowujemy budyń w następujący sposób. Żółtka
mieszamy w garnku z cukrem, przesianą mąką, kakao i odrobina mleka,
konsystencja powinna umożliwić nam swobodne utarcie składników na
gładko. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Do żółtek z mąką wlewamy
gorące mleko, ciągle mieszając aby nie powstały nam grudki. Stawiamy
garnek na ogień i powolutku podgrzewamy, ciągle mieszając, aż budyń się
nam zagotuje. Odstawiamy go do wystygnięcia. Ucieramy masło w misce na
gładko. Przed przystąpieniem do łączenia masła z budyniem, i budyń i
masło muszą mieć jednakową temperaturę. Łączymy. Do masła dodajemy po
łyżce budyniu. Mieszamy na gładko. Tak łyżka po łyżce. W sytuacji
podbramkowej, jeśli zaobserwujemy, że masa nam się rozwarstwia, wlewamy
troszkę spirytusu i mieszamy. Czekoladę szatkujemy dość drobno, ale dbamy aby pozostały kawałki, które będzie można chrupnąć. Dodajemy do masy i mieszamy, mieszamy. Gotowe.
DODATKI:
- Milky Way Magic Stars
- wiórki kokosowe
Na dolną część biszkoptu (naponczowaną), wykładamy i równo rozsmarowujemy połowę masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Pozostałą częścią masy smarujemy boki tortu, a resztę wykładamy na wierzch. Równo rozsmarowujemy. Boki i wierzch dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami oraz wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz