niedziela, 24 maja 2015

Mleczne bułki pszenne


Szybkie bułki na podbramkową sytuację, gdy okazuje się, że w domu nie ma ani okruszka pieczywa. No dobrze, może nie aż takie szybkie, ale w dwie godziny możemy częstować się ciepłym pieczywem z masłem i miodem. Nie przegadując, do upieczenia 14 bułek....

Potrzebujemy:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 15 g drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- płatki owsiane do podsypania
- oliwa do posmarowania

Do miski przesiewamy pół szklanki mąki, dodajemy pół szklanki letniego mleka, rozdrobnione drożdże i szczyptę cukru. Wszystkie składniki pobieramy z całościowych gramatur. Mieszamy. Taki rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Na stolnicę przesiewamy pozostałą część mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól, pozostałą część mleka oraz rozczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy przez 5 minut. Odkładamy do miski oprószonej mąką, na godzinę do wyrośnięcia. Najlepiej na okap. Po godzinie znów lekko wyrabiamy ciasto, dzielimy na 14 części i formujemy bułeczki. Nacinamy je delikatnie nożem i podsypane płatkami owsianymi odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po pół godziny smarujemy bułki oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut, a następnie przez 5 minut z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.