sobota, 23 maja 2015

Gofry razowe

Do każdego przepisu, jeśli to tylko możliwe, staram się przemycać mąkę razową. Eksperymenty nie zawsze się udają, ale metodą prób i błędów popełniłam kilka ciekawych dań. Razowe gofry wypadły przez przypadek. Z braku mąki pszennej, musiałam wybrać razową. Udało się wyśmienicie. Gofry pojawiają się w mojej diecie bardzo, bardzo rzadko i być może dlatego, kiedy lądują się na stole, znikają w mgnieniu oka :) I jakoś tak bita śmietana wydaje się mniej grzeszna :)

Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki (oprócz białek) łączymy z pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z pozostałą masą. Smażymy w gofrownicy wg zaleceń producenta. Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami lub Nutellą !

Dodatki:
- śmietana 30%
- wiśnie z wiśniówki w syropie 


P.S.
Prace w ogrodzie warzywnym ruszyły pełną parą. Z przyjemnością i niekrytą niecierpliwością obserwuję, jak wszystkie maleńkie sadzonki wyrastają na pyszne, zdrowe i ekologiczne warzywa. Z czasem postaram się wrzucić kilka zdjęć :)