sobota, 25 kwietnia 2015

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Późno ale jest ! Dzisiejszy dzień w całości poświęciłam na przygotowywanie ogrodu pod uprawę warzyw. Między innymi ze względu na moje alergiczne przygody, postanowiłam wykorzystać ogrodowy potencjał i na miarę sowich możliwości zająć się uprawą ekologicznych warzyw. Zapewne pochwalę się sukcesami w miarę osiągnięć. 
Póki co maksymalnie eksploatuję to co ma do zaoferowania ogród wiosenną porą. Czosnek niedźwiedzi wykorzystałam do przygotowania zupy. Piękny zielony kolor ożywił apetyt całej rodziny po męczącym dniu. Serdecznie polecam !

Potrzebujemy:
- 250 g mrożonego groszku
- 30 liści czosnku niedźwiedziego
- sól 
- pieprz

Bulion:
- 1,5 litra wody
- 1/4 selera
- 2 pietruszki
- 1/2 pora
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól

Z  białych warzyw przygotowujemy bulion. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blendujemy na gładko. Groszek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do kremu z warzyw i blendujemy.  Liście czosnku szatkujemy i dodajemy do zupy. Blendujemy według upodobań na bardzo gładką masę. 



Dużo zdrowia :)