sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanoc na raz

Za królika zabrałam się po raz pierwszy. Miał być pasztet a wyszedł klops! Nie wiem co lepsze ;) Czeka na świąteczne śniadanie. Mała degustacja już się odbyła. Dobry! 
Miłego i rodzinnego świętowania :):)

Potrzebujemy:
- mięso z jednego królika
- 2 szalotki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 jajka
- 120 ml śmietanki 30%
- suszona żurawina
- 300 g boczku

Mięso z królika mielimy w maszynce. Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Jajka ze śmietanką ubijamy lekko mikserem. Wlewamy do mięsa. Mieszamy. 
Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i obkładamy cienko pokrojonym boczkiem. Wlewamy masę na klops i kolejno zawijamy plastry boczku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny w zależności jaką ilość przygotowanej masy mamy. 
Na 1 kilogram - 1 godzina pieczenia.