piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanoc na dwa

W naszej rodzinie od kiedy sięgam pamięcią. Zawsze był serowcem w cieście kakaowym lecz po latach został nazwany po prostu sernikiem w cieście kakaowym. Może nie jest najszybszym w przygotowaniu ciastem, ale zainwestowany czas popłaca, gdyż ciasto w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość.
Must have każdej rodzinnej imprezy  w moim rodzinnym domu:) 
Miłość w smaku od pierwszego skosztowania. Kto spróbował ten wie !

Potrzebujemy:

CIASTO
- 1/2 kilograma mąki
- 1 szklanka cukru pusru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki kakao
- proszek do pieczenia
- 1 jajko
- sok z 1 cytryny

Mąkę przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy starte na tarce zimne masło, jajko oraz sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i zawinięte w folię wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

MASA SEROWA
- 1,5 kilograma twarogu
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- skórka z jednej cytryny
- 1 budyń waniliowy

Twaróg mielimy z masłem w maszynce dwukrotnie. Przekładamy go do dużego garnka. Dodajemy rozmieszane żółtka, cukier, budyń, skórkę z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie.

Na blachę wyłożoną papierem ścieramy, na grubych oczkach tarki, jedną część ciasta. Rozkładamy równomiernie widelcem. Na starte ciasto wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.