czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanoc na trzy

Wydawało mi się, że to przez Kraków brakuje mi doby. Jednak w Krośnie jest dokładnie tak samo. Zmieniło się miejsce, a i obowiązki inne. Fakt nie dotyczy nawet zbliżających się świąt, ale każdego kolejnego dnia spędzonego w domu. Ale cieszy mnie taki stan odkąd nauczyłam się znajdować czas dla siebie i na zasłużony odpoczynek. A nie było łatwo!

Dziś, jutro i w sobotę pojawią się trzy przepisy na nowe oraz sprawdzone pomysły na dania, na świąteczny stół. Na, na, na.... Nie będzie przepychu. Święta są od świętowania, a nie od objadania :) 

Dziś sałatka na słodko. Zamiast rodzynek jagody goji, przemycone za zdrowie. Dobra alternatywa dla majonezowych, ciężkich sałatek.

Potrzebujemy:
- 1 średni seler
- 120  ml śmietany 12%
- garść jagód goji
- dwie garści orzechów włoskich
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Seler trzemy na tarce na średnich oczkach. Od razu mieszamy go ze śmietaną, aby nie ściemniał. Jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Orzechy kroimy grubo. Do selera ze śmietaną dodajemy odcedzone jagody oraz orzechy. Doprawiamy cukrem pudem oraz solą. Dekorujemy rzeżuchą.




Wszelkie suszone produkty kupujemy BEZ KONSERWANTÓW ! (np. dwutlenek siarki), 
nasz organizm doceni nasze starania :)