wtorek, 23 grudnia 2014

Zupy Bożonarodzeniowe


Ze względu na dynamiczną i napiętą sytuację w kuchni, postanowiłam zmienić kolejność i zamienić zupy z przystawkami. W rodzinnym domu przygotowywaniem wigilijnych dań zajmuje się obecnie mama, a ja nie mając zbyt wielkiego o tym pojęcia, w tym roku postanowiłam się podszkolić, aby nabierać wprawy w podtrzymywaniu świątecznych tradycji. Spośród wielu świątecznych zup, bo ich w Wigilijny wieczór na stole jest u nas najwięcej, wybrałam dwie ulubione. No może poza żurkiem z uszkami. W żaden inny dzień kapusta i barszcz czerwony nie smakują tak doskonale. Odkąd pamiętam potrawy na wigilijnym stole były postne, bez mięsnych dodatków i właśnie w taki sposób przedstawiłam ich przygotowanie. Smacznego!


KAPUSTA Z FASOLKĄ

- 500 g kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)
- 1 cebula
- ½ marchewki
- ½ pietruszki
- ¼ selera
- ziele angielskie, kilka ziaren
- liść laurowy
- kilka łyżeczek oleju
- fasolka drobna

Jeśli kapusta jest mocno kwaśna możemy przepłukać ją wodą. Jeśli lubimy mocno kwaśny smak, to po odcedzeniu kapustę grubo szatkujemy. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą w ilości takiej aby tylko przykrywał kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. pół godziny. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju i szklimy. Warzywa ścieramy na tarce i również podsmażamy z cebulą. Dorzucamy do kapusty i gotujemy ok 1,5 godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Fasolkę drobną moczymy kilka godzin zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie gotujemy i odcedzamy. Podajemy z kapustą.



BARSZCZ CZERWONY

- 1,5  kg czerwonych buraków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- ½ szklanki wody z kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku

Buraki obieramy z łupki, płuczemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. W garnku zalewamy wodą lekko ponad poziom wiórek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na szklisto. Dodajemy do wiórek razem z marchewką, pietruszką i selerem startymi na tarce o grubych oczkach. Dodajemy przyprawy i czosnek, gotujemy do miękkości. Doprawiamy sokiem z cytryny, wodą z kiszonych ogórków oraz solą i pieprzem.