wtorek, 2 grudnia 2014

Lasagne ludwinowska

Sama w sobie jest tak pyszna, że nie potrzebuje żadnych zbędnych dodatków by cieszyć się jej smakiem. Zawsze przygotowuję ją z nadzieją, że nie muszę się martwić obiadem następnego dnia. Praktycznie nigdy ten plan się nie sprawdza. Pyszna tak, że nie można się od niej oderwać. Po raz pierwszy zastosowałam makaron, którego nie trzeba uprzednio gotować i rzeczywiście świetnie się sprawdził. Znanej włoskiej firmy, której produkty są coraz częściej spotykane w większości sklepów B) Polecam spróbować wszystkie rodzaje, bo smak jest z goła nieporównywalny z naszymi polskimi pastami :) Zabieramy się za lasagne.

Potrzebujemy:
- makaron lasagne
- 400 g krojonych pomidorów
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- oliwę do smażenia
- sól
- pieprz biały
- 1 łyżeczkę chilli
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- oregano
- bazylię

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dosypujemy chilli i słodką paprykę, mieszamy. Dodajemy mięso mielone i nadal smażymy od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodajemy pomidory, oregano, bazylię, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy ok 10 minut pod przykryciem. 
Zabieramy się za sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Gdy zacznie się pienić dolewamy mleko i energicznie mieszając doprowadzamy do zagotowania, a wtedy sos będzie gęsty i gładki. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Jeśli sos boloński wyszedł nam ostrzejszy, beszamel dla balansu możemy doprawić nieco łagodniej.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Warstwowo układamy: beszamel, makaron, sos boloński, beszamel, makaron, sos boloński, beszamel, makaron, sos boloński, beszamel, makaron, beszamel, rozdrobnioną kulkę mozzarelli.
Czyli: beszamel dzielimy na 5 części, sos boloński na 3 części.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut, 220 stopni. Jeśli po tym czasie nie zarumieni nam się wierzch, możemy na minutę, dwie włączyć opcję grillowania lub termoobiegu.