poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasta Bożonarodzeniowe

Dziś obiecane ciasta. Było ciężko, ale się udało. Myślę, że wielu osobom smaki przypadną do gustu, a ze względu na bardzo osobisty stosunek do ciasta z krówką, przynajmniej u jednej ważnej osoby wywoła uśmiech na twarzy :) Smacznego !

MIODOWNIK

Potrzebujemy:
- 50 dag mąki
- 1 lub 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka kakao

Ze składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki. Obie połówki dzielimy na kolejne dwie części, otrzymując ich łącznie 4 (2 ciemne i 2 jasne). Każdy placek pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut.

Masa:
- 1 kostka masła
- 3 szklanki zimnego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misce. Szklankę zimnego mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budyń mieszamy razem. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i dolewamy rozczyn budyniowy. Zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej i po jednej łyżce łączymy z utartym masłem. 
Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone placki. Dekorujemy polewą czekoladową i bakaliami według własnego uznania.





PLACEK BALOWY PANI BERNADKI

Potrzebujemy:
- 1 duża śmietana 30%
- duże opakowanie herbatników
- duże opakowanie krakersów
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie mleka skondensowanego lub karmelu
- 1 kostka margaryny
- budyń waniliowy

Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka (temperatura pokojowa). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy 2 łyżki oleju, łyżkę octu, łyżeczkę proszku do pieczenia. Odczekać moment, aby urosło i wlać do ubitych białek. Dosypać przesianą mąkę, wymieszać i przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 całe jajka
- 1 kostka margaryny lub masła

Z podanych składników przygotować budyń. Po wystudzeniu połączyć z utartym wcześniej masłem.

Bita śmietana:
Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i dodać ostudzoną, lecz jeszcze nie stężałą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.

Najważniejsza kolejność:
BISZKOPT / MASA BUDYNIOWA / WARSTWA HERBATNIKÓW / MLEKO SKONDENSOWANE / WARSTWA KRAKERSÓW / BITA ŚMIETANA / STARTA NA DROBNYCH OCZKACH CZEKOLADA

Było wyzwanie! Niestety nie miałam możliwości przekroić ciasta, gdyż musi spędzić w lodowce całą noc, aby herbatniki nawilgły a śmietana się ścięła.