sobota, 4 października 2014

W amerykańskim stylu.. boskie brownie

Brownie broni się samo. Kto skosztował go chociaż raz, prawdopodobnie został jego niewolnikiem już na zawsze. Rzucając okiem na składniki, z łatwością można przewidzieć, że duża ilość ciasta nie ujdzie nam płazem, ale mały kawałek na jesienną chandrę, bardzo uspokaja :)

Potrzebujemy:
- 280 g masła
- 125 g czekolady mlecznej
- 125 g czekolady gorzkiej
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 100 g orzechów
- 80 g mąki
- 4 jajka

W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier. Mieszając zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i masło, mieszamy, uważając, żeby nie przypalić masy. Lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę z jajkami i dodajemy masę czekoladową. Mieszamy dokładnie, dosypujemy orzechy. Przekładamy do małej tortownicy (22 cm) lub innej formy, byleby nie była zbyt duża. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przy lekkim potrząśnięciu tortownicą, ciasto powinno być ścięte od góry.