sobota, 20 września 2014

Pizza

Po kilku dobrych latach poszukiwań idealnego ciasta na pizze, mogę uznać je za zakończone. I to niemałym sukcesem. Spód po upieczeniu jest cienki, elastyczny i dokładnie taki jakiego szukałam. Bez cudowania z podsypkami z kaszy manny i innymi udziwnieniami. Spróbuję upiec go również na grillu, wtedy smak i zapach bardziej będzie przypominał pizzę prosto z pieca. A może pizza na słodko z gruszką i migdałami?? Dzisiejsza pogoda nie zachęca do grillowania, ale z październikowymi, ciepłymi popołudniami wiążę duże nadzieje na pyszny placek. 
Dzisiaj pizza z mozzarellą, szynką i pomidorami. Obowiązkowa.

Potrzebujemy:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru

Składniki:
- 125 g mozzarelli
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 pomidory
- rukola
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy

Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody. Dosypujemy przesianą 1 szklankę mąki. Dodajemy sól i cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu na około 10-15 minut. Następnie do miski z zaczynem przesiewamy pozostałą mąkę oraz dwie łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto dotąd, aż zacznie nam się odklejać od ręki, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie kulki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Jedną część ciasta wałkujemy dość cienko, uważając żeby się nie porwało, oczywiście podsypując mąką. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto. Smarujemy je również oliwą oraz rozgniecionym czosnkiem. Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, szynkę oraz plastry pomidora. Posypujemy gruboziarnistą lub zwykłą solą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy, posypujemy rukolą, polewamy oliwą. 
Drugą część ciasta przygotowałam po wiejsku. Ciasto posmarowałam przecierem pomidorowym, posypałam oregano i bazylią, na to kawałki kiełbasy i cebula. Kolejny z przepisów na skuteczne czyszczenie lodówki :)