sobota, 30 sierpnia 2014

Karpackie ciastka owsiane z orzechami

Ciastka te stały się głównym bohaterem Karpackich Klimatów. Rozchodziły się tak szybko, że nie nadążałam z ich pieczeniem, a powstało ich grubo ponad 100 w przeciągu tygodnia. Przez chwilę przeszło mi przez myśl, żeby dodawać je promocyjnie do poduszek. I tak zrobię. Przede mną jeszcze jeden jarmark tego lata, więc z ciekawością będę obserwować reakcje ludzi. 13 września zapraszam do Dębicy :)

Ciastka piecze się bardzo szybko. Zaledwie 15 minut na blachę, a w tym czasie możemy przygotować kolejne partie do pieczenia. 

Potrzebujemy:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy do miski. Suche składniki tj. proszek, cukier, płatki migdałów, płatki owsiane wsypujemy do miski z mąką. Orzechy grubo siekamy i dodajemy wraz z żurawiną do suchych składników. Wlewamy przestudzone rozpuszczone masło oraz jajko i mieszamy. Masa będzie dość sucha, lecz jednolita. Formujemy małe ciasteczka, ok 10-12 na blachę i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. 





  Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach.