sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Jednym z wygodniejszych pomysłów na obiad są zapiekanki. Świetnie nadają się do sprzątania lodówki z różnych skrawków wędlin, sera i warzyw. Ponadto zazwyczaj mamy obiad za jednym zamachem na dwa dni. Dziś nie obejdzie się bez zakupów, chyba że wasza lodówka akurat w sobotnie popołudnie pęka w szwach. Próbowałam wielu przepisów z różnymi sosami lub śmietanką jednak beszamel bije wszystkie na głowę. Bardzo dobrze łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealnie kremową konsystencję. Z początku całe przygotowanie składników może wydawać się pracochłonne, ale tak naprawdę większość czasu zapiekanka spędzi w piekarniku a my będziemy jej niecierpliwie wyczekiwać.
Potrzebujemy:
- 400 g filetu z kurczaka
- 500 ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli (100 g)
-  kilka plastrów boczku

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy przyprawiając według naszego smaku. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 1/3 sosu beszamelowego. Na to kolejno warstwami układamy połowę ziemniaków, połowę kurczaka, połowę cukinii, połowę cebuli. Kolejna porcja sosu i dokładnie te same warstwy co poprzednio. Wszystko polewamy ostatnią porcją sosu. Na wierzch układamy plastry boczku i postrzępioną mozzarellę. Całość ląduje w piekarniku na 20 minut 180 stopni.

Sos beszamelowy:
- 25 g masła
- 25 g maki pszennej
- 400 ml mleka

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Masa będzie gęsta. Powolutku dolewamy mleko i ciągle mieszamy rózgą lub mikserem. Doprowadzamy do zagotowania, ściągamy z ognia  i doprawiamy solą i pieprzem.