sobota, 7 czerwca 2014

Lazur z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc nie może pojawić się nic innego, jak właśnie słodka bohaterka naszych późno wiosennych westchnień. W związku z postanowieniem przedstawiania propozycji sałatek z owocami, ma myśl przyszło mi wykorzystanie sera pleśniowego jako dobrego dodatku do truskawek. Lazur jest dość intensywnym serem, więc jeśli komuś nie odpowiada jego smak, śmiało może zastąpić go po prostu camembertem.

Potrzebujemy:
- garść roszponki
- 5 truskawek
- 50 g sera pleśniowego Lazur
- kilka orzechów włoskich
- oliwa
- sól, pieprz

Sałatkę komponujemy według własnego uznania. Zachęcałabym do wcześniejszego podprażenia orzechów na patelni, wtedy poczujemy ich świetny aromat. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem.