sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem

Lato tuż tuż.  Pogoda daje nam coraz więcej okazji do spędzania czasu w ogrodzie, gdzie aż roi się od pysznych owoców. Przy okazji kolejnej wizyty w domu postanowiłam poszukać inspiracji właśnie tam. Buszując między rzędami malin pomyślałam o cieście, którego smak kojarzy mi się z weekendowym lenistwem. Nieliczne, pozostałe po podjadaniu maliny wykorzystałam do sosu, a do ciasta postanowiłam dodać rabarbar. Wiem, jego kwaśny i skrzypiący smak nie trafia do każdego ale ręczę, że w kruchym cieście staje się przepyszny. Do tego szklanka mleka i świat może się kończyć:)

Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny i możemy do niego wykorzystać wszystkie owoce jakie uda nam się upolować przez całe lato: maliny, borówki, śliwki, rabarbar, wiśnie, jabłka, truskawki, porzeczki..

Potrzebujemy:

Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe suche składniki. Schłodzone masło trzemy do mąki na tarce na grubych oczkach. Mieszamy na sypko. Robimy dołeczek i dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ciasto. Posypujemy owocami i kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Rabarbar: myjemy i koniecznie obieramy z włóknistych, zewnętrznych nitek. Kroimy w 2 centymetrowe kawałki.

Kruszonka:
- 1 część miękkiego masła (100 g)
- 1 część cukru pudru (100 g)
- 2 części mąki pszennej (200 g)

Wszystkie składniki przekładamy do miski i ugniatamy dłonią, aż powstaną sypkie grudki. Nie wykorzystaną część możemy zamrozić i wykorzystać do następnego ciasta.



Dla urozmaicenia deseru, polecam podać ciasto z lodami waniliowymi i malinowym sosem.