piątek, 18 kwietnia 2014

Wielkanoc tuż, tuż

Dziś coś na deser. Zmodyfikowałam przepis na babkę piaskową i postanowiłam upiec małe muffinki wielkanocne. Improwizacja udana w stu procentach :) Zapraszam do skosztowania.

Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 7,5 dag mąki pszennej
- 7,5 dag mąki kartoflanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- garść płatków migdałowych
- polewa z białej czekolady ( tabliczka białej czekolady + 25 ml śmietanki 30 %)

Masło ucieramy razem z cukrem w misce. Oddzielamy żółtka od białek. Do masła z cukrem dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą, do uzyskania jednolitej konsystencji. Papilotki umieszczamy w formie na muffinki i wypełniamy je do połowy wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem lub polewą z białej czekolady i posypujemy płatkami migdałów.

Polewa:
W rondelku podgrzewamy lekko śmietankę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Gęstość możemy regulować ilością dodanej śmietanki.