sobota, 18 marca 2017

Zapiekanka z ziemniakami i brokułami

Pomysł na dzisiejszy wpis był zgoła inny. Jednak przeglądając statystyki bloga, spostrzegłam, że jeden wpis ma znacznie większą ilość wyświetleń niż pozostałe :) Ku mojemu zaskoczeniu z kulinarnych mych potyczek najbardziej posmakowała Wam zapiekanka z kurczakiem i cukinią !! (przepis tu ). Choć w zasadzie, nie dziwię się, ponieważ jest pyszna ! Wyświetlenia sięgają już blisko 3,500 <3 Być może dla innych taka ilość wyświetleń pojawia się już w pierwszych minutach po publikacji, lecz mi to po prostu sprawia niewymuszoną radość !!
Na tą okoliczność druga z moich zapiekanek :) Być może również i ta wersja zasmakuje Wam nie mniej :) Dziękuję i życzę smacznego <3

Koniecznie dajcie znać w komentarzu, która wersja bardziej odpowiada Waszemu smakowi :)

Potrzebujemy:

- 200 g kiełbasy krakowskiej suchej lub innej szynki
- 500 ziemniaków
- 8 różyczek brokuła
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli (100 g)
- 1 pomidor

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Brokuła również obgotowujemy w gorącej wodzie. Cebulę i pomidora kroimy w piórka i plastry.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 1/3 sosu beszamelowego. Na to kolejno warstwami układamy połowę ziemniaków, połowę plastrów szynki, połowę porcji brokuła, połowę cebuli i pół pomidora. Kolejna porcja sosu i dokładnie te same warstwy co poprzednio. Wszystko polewamy ostatnią porcją sosu. Na wierzch ścieramy na tarce lub strzępimy mozzarellę. Całość ląduje w piekarniku na 20 - 30 minut 180 stopni.

Sos beszamelowy:
- 25 g masła
- 25 g maki pszennej
- 400 ml mleka

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Masa będzie gęsta. Powolutku dolewamy mleko i ciągle mieszamy rózgą lub mikserem. Doprowadzamy do zagotowania, ściągamy z ognia  i doprawiamy solą i pieprzem.