sobota, 25 lipca 2015

Muffiny z kaszy jaglanej

Na zewnątrz tak pięknie ! Tak. Jest upalnie, ale wolę taki czas znacznie bardziej od chłodnych i deszczowych dni. Dlatego nie marnując ani chwili z tak cudownie zapowiadającego się popołudnia, wrzucam obiecany przepis na muffiny i uciekam obcować z rzeczywistym światem. Pierwsza wersja muffinów wypadła bardzo słodko. Po zmniejszeniu ilości miodu z 4 łyżek do 2, udały się wyśmienicie. Decyzję o słodkości pozostawiam Wam :) Prosto z pieca z kubkiem mleka... na hamaku... Uciekam !  

Potrzebujemy:
- 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 małe jabłuszka zblendowane na mus (calutkie)
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
- owoce sezonowe

Suche składniki łączymy razem, mokre razem. Całość mieszamy w misce, masa wyjdzie dość gęsta. Przekładamy ciasto do foremek, dodajemy ulubione owoce lub płatki owsiane, migdałowe. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy dowolnie lub pałaszujemy ciepłe jeszcze z pieca <3


Jak przygotować mąkę jaglaną??
Kasze jaglaną wysypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu aż pojawi się migdałowy aromat. Cały czas mieszamy łyżką, aby ziarna nie przypaliły się. Przestudzoną kaszę mielimy w młynku do kawy lub w robicie kuchennym. Ważne, aby kasza została bardzo drobno zmielona.