Ciasteczka kakaowe z mąki razowej

Budząc się dziś przed 5.oo nic nie zapowiadało, że dzień okaże się tak udany. Niespodziewany atak alergii postawił pod znakiem zapytania dzisiejszy wyjazd do Dębicy. Na szczęście sytuację udało się opanować i dotarłam na miejsce planowo. Dzień, choć męczący, to pełen inspiracji i motywacji do dalszej pracy nad nowymi realizacjami. Do zobaczenia w sierpniu ! :)

P.S.1. Dziękuję za każde miłe słowo, które dziś usłyszałam i obiecuję, zgodnie z otrzymanymi życzeniami nadal realizować swoje pomysły, najlepiej jak potrafię ! Lecz dopiero od  jutra, dziś już czas na odpoczynek :)

P.S.2. Na sobotnią przekąskę, do dobrego filmu, ciasteczka razowe na oko :) wszystkie proporcje podane są w dużym przybliżeniu, gdyż ciastka faktycznie powstały na oko. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji do wałkowania i raczej nie powinno się kleić do stolnicy. Konsystencję regulujemy mąką lub masłem i miodem.

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki razowej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 lub 5 łyżek kakao deserowego

Z podanych składników zagniatamy ciasto, lekko wyrabiamy podsypując mąką razową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. pół centymetra. Ciasto może być nieznośne w wałkowaniu, ze względu na użyty rodzaj mąki, ale z pewnością sobie poradzimy. Wykrawamy kółeczka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 10 - 12 minut, podglądając co jakiś czas czy aby się nie przypalają. 


A w Dębicy prezentowaliśmy się tak :)


Komentarze

Popularne posty