sobota, 15 marca 2014

Obiad M.

Bazą każdego mojego mięsnego obiadu jest ryż lub kasza. Od kilku lat nie jadam ziemniaków, poza gościnnymi występami, wtedy orientalny ich smak bardzo sobie chwalę. Jako dodatek do ryżu na moim talerzu pojawia się najczęściej grillowany kurczak, indyk lub misz masz z warzywnymi dodatkami.
Dziś obiad M.  Wszystko lepiej smakuje, kiedy ktoś dla nas gotuje.

KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ

Potrzebujemy:
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 2 cebulki dymki
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 2 ostre papryczki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka słodka
- chilli pieprz cayenne

Filet kroimy w kostkę lub paski, przyprawiamy sosem sojowym i odrobiną pieprzu (sos jest wystarczająco słony). Odstawiamy. Cebulkę kroimy w półksiężyce i szklimy na łyżce oliwy lub oleju. Dorzucamy dwa ząbki czosnku w całości. Paprykę kroimy w paski i dołączamy do cebuli z czosnkiem. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka. Usmażone mięso łączymy z pozostałymi składnikami, wlewamy pomidory  i doprawiamy papryką oraz chilli. Możemy podlać odrobiną wody lub płynem z fasoli. Dusimy kilka minut. Pod sam koniec dodajemy fasolę. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Oczywiście proporcje na ok. 4 porcje.



 Wielkość porcji według zasług :)