niedziela, 23 marca 2014

Bułki maślane z pestkami dyni

Dziś krótko i na temat :)

Potrzebujemy:
- 500 g mąki tortowej
- 280 ml mleka, zagrzanego do temperatury 35 stopni
- 1 jajko
- 40 g masła
- 20 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- pestki dyni lub sezam lub mak

Przesianą mąkę z solą mieszamy i dodajemy masło. Do podgrzanego mleka wsypujemy drożdże, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło, rozbełtane jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 12 części. Rolując ciasto formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 15-20 minut.





po 20 minutach...




po 40 minutach...