sobota, 17 marca 2018

Wielkanocny barszcz biały

Zastanawiałam się dziś nad tym, że zbyt rzadko przedstawiam Wam kulinarne wpisy. Toteż wykorzystując dzisiejszą szansę, zapraszam na degustację białego barszczu. Z powodzeniem możecie wykorzystać przepis na nadchodzącą Wielkanoc. Barszcz nie jest trudny w przygotowaniu, więc jestem przekonana, że z pewnością poradzicie sobie z jego przyrządzeniem !
Zapraszam <3




Potrzebujemy:
- zakwas na barszcz biały (LIDL, Krakowski Kredens)
- 1,7 litra bulionu drobiowo warzywnego
- 300 g białej kiełbasy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- majeranek
- sól, pieprz

Do bulionu dodajemy zakwas na barszcz biały oraz śmietanę rozmieszaną z chrzanem. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do barszczu. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle, lekko rumienimy. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Barszcz podajemy z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem.