Pizza na razowym cieście
Pod folią robi się coraz cieplej, a małe jeszcze miesiąc temu roślinki rozrastają się cudownie. Mało kto wie, że młode listki rzodkiewki czy buraków można wykorzystać do przygotowania sałatki lub posypać nimi pizzę dokładnie tak samo jak rukolą. Tym bardziej, że młode roślinki, zawierają mnóstwo wartościowych witamin i minerałów, z których warto korzystać kiedy tylko nadarza się okazja. Ja postanowiłam wykorzystać je na pizzy. Z połączeniem oliwy smakują wyśmienicie :)
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- szczypta cukru
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 125 g mozzarelli
- salami
- 2 pomidory
- młode listki: rukoli, buraczków, szpinaku, rzodkiewki.
- oliwa
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody. Dosypujemy przesianą 1
szklankę mąki. Dodajemy sól i cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu
na około 10-15 minut. Następnie do miski z zaczynem przesiewamy
pozostałą mąkę oraz dwie łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto dotąd, aż zacznie
nam się odklejać od ręki, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto
dzielimy na pół i formujemy dwie kulki. Ponownie odstawiamy do
wyrośnięcia na ok 30 minut. Jedną część ciasta wałkujemy dość cienko,
uważając żeby się nie porwało, oczywiście podsypując mąką. Blachę
smarujemy oliwą i wykładamy ciasto. Smarujemy je również oliwą oraz
rozgniecionym czosnkiem. Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, salami
oraz plastry pomidora. Posypujemy gruboziarnistą lub zwykłą solą.
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni, aż ser się rozpuści.
Wyjmujemy, posypujemy rukolą, polewamy oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz