środa, 11 maja 2016

Pizza na razowym cieście

Pod folią robi się coraz cieplej, a małe jeszcze miesiąc temu roślinki rozrastają się cudownie. Mało kto wie, że młode listki rzodkiewki czy buraków można wykorzystać do przygotowania sałatki lub posypać nimi pizzę dokładnie tak samo jak rukolą. Tym bardziej, że młode roślinki, zawierają mnóstwo wartościowych witamin i minerałów, z których warto korzystać kiedy tylko nadarza się okazja. Ja postanowiłam wykorzystać je na pizzy. Z połączeniem oliwy smakują wyśmienicie :)

Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- szczypta cukru
- oliwa
- 2 ząbki czosnku

Dodatki:
- 125 g mozzarelli
- salami
- 2 pomidory
- młode listki: rukoli, buraczków, szpinaku, rzodkiewki.
- oliwa


Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody. Dosypujemy przesianą 1 szklankę mąki. Dodajemy sól i cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu na około 10-15 minut. Następnie do miski z zaczynem przesiewamy pozostałą mąkę oraz dwie łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto dotąd, aż zacznie nam się odklejać od ręki, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie kulki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Jedną część ciasta wałkujemy dość cienko, uważając żeby się nie porwało, oczywiście podsypując mąką. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto. Smarujemy je również oliwą oraz rozgniecionym czosnkiem. Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, salami oraz plastry pomidora. Posypujemy gruboziarnistą lub zwykłą solą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy, posypujemy rukolą, polewamy oliwą.