Muffinki z czekoladą

Czy przydarza Wam się czasem skusić na wypróbowanie przepisów znajdujących się na opakowaniu jakiegoś produktu?? Przyznam się, że ja praktycznie nigdy. W całym moim kulinarnym dorobku zdarzyło się to jedynie dwa razy :) Zarówno tort truskawkowy z Kasi, jak i muffiny czekoladowe z mąki Castello, udały się zaskakująco pysznie. Dlatego też pragnę podzielić się banalnym przepisem na te muffiny. Jeśli przyłożymy uwagę do wysokiej jakości produktów, muffiny wyjdą niewyobrażalnie pyszne :) Chrupkie z wierzchu i lekko płynne w środku. Sekret w zastosowaniu cukru trzcinowego oraz pozostawienia grubszych kawałków czekolady :)
Słodko zapraszam !!

Potrzebujemy:
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 100 g mlecznej czekolady posiekanej
- 2 jajka
- 290 g kwaśnej śmietany
- 140 g cukru trzcinowego
- 80 ml oleju

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Łączymy obie grupy i mieszamy na gładką masę. Ciasto wykładamy do kokilek do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.








Komentarze

Popularne posty