środa, 18 listopada 2015

Zdrowe batony musli

Jesień za oknem nas nie rozpieszcza. Trzeba rozpieszczać się samemu i wszelkie braki słońca, które nie pozostają obojętne wobec naszego samopoczucia, uzupełniać małymi przyjemnościami. Z pogodą nie wygramy, lecz możemy w zdrowy sposób poprawić sobie nastrój:) Dla kogoś będzie to sport, dla kogoś innego kino w towarzystwie bliskiej osoby. W sytuacji kryzysowej zawsze pomoże słodki, zdrowy baton z kubkiem ciepłego kakao. 
Można przechowywać je w suchym miejscu przez dłuższy czas, lecz gwarantuję, że nie dotrwają kilku następnych dni :)

Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki gęstego miodu naturalnego
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 garści płatków owsianych
- 2 garści płatków jaglanych
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść daktyli suszonych
- 1 garść
- 1 garść wiórek kokosowych
- 1 garść siemienia lnianego

Miód i masło orzechowe mieszamy na jednolitą masę. Dosypujemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką, aż masa bakaliowa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na papier do pieczenia, lekko ugniatamy, przykładamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Kroimy nożem podłużne batony i w razie konieczności, możemy włożyć je na chwilę do lodówki, do stwardnienia. Smacznego ! :)