sobota, 19 września 2015

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Po krakowsku wcale nie oznacza skąpo ;) Wręcz przeciwnie. Krakowskie obiady kojarzą mi się z gotowaniem dla pułku wojska i nieustannymi dokładkami. Zwłaszcza teraz gdy nie bywam tu zbyt często, lubię się najeść. Dziś obiad szybki, bo plany weekendowe napięte. Kurczak, pieczarki i makaron w 20 minut. Zapraszam :)

Potrzebujemy:
- 500 g filetu z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- duża śmietana 12 %
- 400 g makaronu kokardki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- garść świeżej kolendry

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oliwą. Mieszamy i podsmażamy na złoto. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i również smażymy na złoto. Solimy po odparowaniu wody. Kurczaka przekładamy do patelni z pieczarkami, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy. Doprawiamy wg smaku.
Makaron gotujemy al dente. Podajemy polany sosem, posypując kolendrą.