sobota, 1 sierpnia 2015

Sernik w 30 minut?? Jasne !

Dziś króciutko, bo zajęć dużo a sobota, im bardziej słoneczna, tym szybciej mi mija. Lekki pomysł na podwieczorek w tak ciepły dzień jak dziś. Nawet gdy zaskoczą nas niespodziewani goście, mając w zamrażarce francuskie ciasto, a warto mieć je na czarną godzinę, w 30 minut możemy przygotować pyszny sernik na zimno. Ciasto francuskie można zastąpić kruchym klasycznym na tarty, ale wymaga to wydłużenia czasu przygotowania. Trzeba szukać swojego smaku i próbować po swojemu. Zapraszam na mój sernik :)
 
Potrzebujemy:
- ciasto francuskie
- 500 g twarogu
- 3 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- maliny
- borówki

Dwie mniejsze foremki do tart lub jedną większą wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do pieca na ok. 20 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Twaróg, żółtka, masło i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. 
Po wystudzeniu upieczonego spodu, przekładamy na niego masę serową i dekorujemy owocami i ziołami.  Ja wybrałam maliny, borówki miętę i fioletową bazylię. Jeśli chcemy, możemy przed podaniem włożyć ciasto na godzinę do lodówki.