sobota, 29 sierpnia 2015

Pierogi z borówkami i śmietaną szałwiową

Spóźnione borówki. Przepis na pierogi miał pojawić się już dwa tygodnie temu, lecz przez ten czas tak wiele się działo, że z trudnością znajdowałam czas dla siebie. Sezon borówkowy za nami, lecz w ogrodzie można jeszcze znaleźć owoce późniejszych odmian. Czym prędzej należy się nimi zaopiekować. Dziś wspomniane pierogi z borówkami, polane śmietaną szałwiową. Smacznego :)

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki letniej wody
- szczypta soli

Śmietana:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 3 listki świeżej szałwi
- cukier lub miód

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na kilka minut przykryte gorącą miską. Dzięki temu ciasto się rozluźni. Wałkujemy, wykrawamy kółeczka i nadziewamy je borówkami, lepiąc pierogi. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szałwię i łyżkę miodu. Następnie wlewamy śmietanę. Lekko zagotowujemy i ciepłym sosem polewamy świeżo ugotowane pierogi.