sobota, 28 marca 2015

Po prostu babka

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że święta Wielkanocne zaglądają już przez okno do naszej kuchni. Zieleniący się na grządce szczypiorek tylko czeka, by zapachnieć na świątecznym stole. Kontynuując zeszłoroczną tradycję, w nadchodzącym tygodniu pojawi się, dzień po dniu, kilka wpisów dotyczących przepisów na świąteczne dania. Prawdopodobnie będzie to czwartek, piątek oraz sobota. W niedzielę zasłużone świętowanie. Mam już kilka pomysłów, jednak nieśpiesznie poczekam do następnego tygodnia. W ramach treningu, przetestowałam ciasto na babkę. Takie duże, takie niespodziewanie duże, że przerosło możliwości prababcinej formy. Jeśli nie na świąteczny stół, to na sobotnie popołudnie przy szklance ciepłego mleka:)

Potrzebujemy:
- 3 filiżanki mąki pszennej, przesianej
- 1 filiżankę cukru drobnego
- 4 jajka
- 1 filiżanka wody gazowanej
- 1 filiżanka oleju
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego

opcjonalnie:
- odrobina tłuszczu do posmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy

Suche składniki mieszamy razem, a mokre razem. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy od 40 minut do. godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Doradzam częste zaglądanie do ciasta i sprawdzanie patyczkiem czy jest upieczone. Moje piekło się aż 75 minut, ze względu na wysoką formę, a z wierzchu mocno się przygrzało. 
Warto wypróbować, zwłaszcza, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu :)