sobota, 21 lutego 2015

Proziaki razowe z łososiem

Ile babć tyle przepisów na najlepsze domowe proziaki. I każdy, z pełnym uzasadnieniem, wyznaje tylko te przygotowane przez swoją najukochańszą Bunię. Tak też było u mnie. Z czasem, tradycję proziaków przejęła moja mama i kombinując stworzyła je pełnoziarniste. Zabrałam się za nie i ja. Dodając coś od siebie, powstały małe proziaczki z łososiem i serkiem ricotta. Rezygnując z łososia, można je podać z dodatkiem dipu czosnkowo koperkowego. Ile przepisów na proziaki, tyle wariacji na sposoby ich smakowania. Polecam spróbować ich po swojemu :)

Potrzebujemy:
Ciasto
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kwaśnego mleka
- szczypta sody
- szczypta soli

Dodatki
- serek ricotta
- wędzony łosoś
- koperek

Z powyższych składników zarabiamy ciasto, w razie konieczności podsypujemy mąką. Wałkujemy, wykrawamy dowolny kształt i smażymy na odrobinie oliwy, na złoto z każdej strony. Podajemy z ricottą, wędzonym łososiem lub koperkiem.
Świetne jako danie obiadowe oraz przystawka.
Smacznego :)



Dip czosnkowo- koperkowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- garść koperku

Jogurt, czosnek, przyprawy blendujemy. Dodajemy poszatkowany koperek i mieszamy.