sobota, 17 stycznia 2015

Naleśniki z owocami

W każdym polskim szanującym się domu musi być mąka. Zawsze. Pod każdą postacią. Po prostu musi. Jednak życie bywa złośliwe i jakoś tak się zdarza, że studnia wydawałoby się bez dna wysycha, a my w środku bastionu z najwymyślniejszych dodatków zostajemy bezradni. Na drugim miejscu w moim domu wśród spożywczych składników są płatki owsiane. Nie mając zbyt wielkiego wyboru postanowiłam zemleć je na mąkę i wykorzystać do naleśników. Jak się okazało była to świetna decyzja, gdyż mąka owsiana super się sprawdziła i dodatkowo naleśniki były bardziej sycące. Nie rezygnując z pozostałych dodatków dokończyłam naleśnikowy tort. Smacznego !

Potrzebujemy:
Ciasto:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki zmielonych bardzo drobno płatków owsianych
- szczypta soli
- szczypta cukru

Wszystkie składniki mieszamy razem. Gęstość ciasta regulujemy płatkami lub mlekiem. Smażymy naleśniki i odkładamy je w ciepłe miejsce.

Twaróg:
- 400 g twarogu
- kilka łyżek mleka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka łyżeczek cukru pudru

Składniki blendujemy na bardzo gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy mleka.

Dodatki:
- 200 śmietany 36%
- 200 g mrożonej mieszanki owocowej

Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru.
Owoce powoli rozmrażamy w rondelku, dla złamania kwaśnego smaku dodajemy łyżeczkę cukru kryształu.

Naleśniki układamy warstwowo, smarując każdy z nich twarogiem. Dekorujemy owocami i bitą śmietaną.



i banany z orzechami włoskimi..