niedziela, 7 stycznia 2018

Ciasto jabłkowe z migdałami i żurawiną



W noworocznych postanowieniach nie ma u mnie nic związanego z ograniczeniami w jedzeniu. Planuję zmienić jedynie gorsze składniki, na zdrowsze. Ten rok będzie dla mnie bardzo wyjątkowym, zatem muszę uczyć się i poprawiać na wielu płaszczyznach :) 
Dziś chcę Wam zaproponować ciasto jabłkowe, które jest niezwykle wilgotne, syte a przy tym nie za słodkie. Coś w sam raz dla mnie, niesłodki deser ! Cukier zastąpiłam miodem, który dodatkowo podbił słodycz jabłek, a chrupkość migdałów jest tu kropką nad i ! 
Zapraszam <3


Potrzebujemy:
- 2 szklanki przesianej mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 g posiekanych migdałów lub orzechów 
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 3 jajka
- 6 obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek Champion
- 2 łyżki miodu
Pokrojone jabłka mieszamy w miodem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odsączamy jabłka, a powstały sok możemy użyć np. do herbaty lub do smakowania wody. 
Suche składniki mieszamy ze sobą. Mokre mieszamy ze sobą. Wszystko umieszczamy w jednej misce i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni. 
Et voila <3 Bon apetit !