poniedziałek, 25 września 2017

Pizza z beszamelem, serem kozim i żurawiną



Lubicie połączenie słono słodkie ?? A do tego przełamanie lekką kwaskowatością ?? W takim razie ten przepis powinien znaleźć się jak najszybciej na Waszym kuchennym blacie :) Pizza z sosem beszamelowym zamiast pomidorowego, słodką gruszką i żurawiną zdawała by się typowo kobiecym połączeniem. Jak się okazuje rozsmakowała w sobie również męskie gusta :)
Zapraszam do skosztowania <3


Potrzebujemy:
Sos beszamelowy:
- 12 g mąki
- 12 g masła
- 200 ml mleka
- odrobina startej gałki muszkatołowej

W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy rózgą. Leciutko podsmażamy i dolewamy mleko. Zmniejszamy gaz i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobina gałki muszkatołowej. 

Ciasto - 1 placek:
- 1,5 szklanki mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru

Składniki:
- 125 g mozzarelli
- 100 g sera koziego
- 1 gruszka pokrojona w plastry
- 50 g szynki parmeńskiej
- garść żurawiny
- rukola
- sól

Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki letniej wody. Dosypujemy przesianą 0,5 szklanki mąki. Dodajemy sól i cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu na około 10-15 minut. Następnie do miski z zaczynem przesiewamy pozostałą mąkę oraz dwie łyżkę oliwy. Wyrabiamy ciasto dotąd, aż zacznie nam się odklejać od ręki, w razie konieczności podsypując mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto wałkujemy dość cienko, uważając żeby się nie porwało, oczywiście podsypując mąką. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto. Smarujemy je również oliwą oraz rozgniecionym czosnkiem. Układamy szynkę, kozi ser, gruszkę,żurawinę oraz startą na tarce mozzarellę. Posypujemy gruboziarnistą lub zwykłą solą. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 250 stopni, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy, posypujemy rukolą, polewamy oliwą. 

Gwarantuję, jest pyszna <3