sobota, 12 sierpnia 2017

Krem z żółtych pomidorów

Sezon pomidorowy w pełni. Nie ma dla mnie lepszego smaku pomidora, jak tego zerwanego prosto z krzaka, lekko rozgrzanego promieniami słońca. Coś wspaniałego !! Dobór odmian jak co roku jest przypadkowy :D Wygrywa Pani, która na targu sadzonek najpiękniej opowie o swoich roślinach. Dzięki temu można w każdym sezonie próbować nowych smaków :) W tym sezonie pojawiło się kilka krzaków żółtych pomidorów o kształcie pomidora malinowego. Jest to odmiana bardziej kwaśna, lecz owoce mają piękny żółty kolor. 
Dziś proponuję Wam prosty krem z pomidorów, do przygotowania w 20 minut :)

Potrzebujemy:
- 1 kg żółtych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1/4 selera lub pietruszki
- 1 szklanka wody
- przyprawy ( 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku)

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojonego w kostkę selera oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pomidory i szklankę wody. Dusimy do miękkości ok 10 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem solą i pieprzem, dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego !