Tarta z szynką szwarcwaldzką i rukolą
Chodziła za mną caaały dzień... :) Tarta jest dobra na wszystko, a w taki ciepły dzień jak dziś... gdy nie chce się jeść ciężkich dań... wprost doskonała. Zjem całą.. Tak całą !! :) A Was zachęcam do spróbowania jej czym prędzej !!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sos:
- 100 ml śmietany 30%
- 5 jajek
- pieprz
Dodatki:
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200 g mozzarelli
- 1 pomidor
- garść rukoli
- oliwa
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i
masło. Szatkujemy wszystko nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy
jednolite ciasto. Owinięte w folię, wkładamy do lodówki na minimum
godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm, wykładamy nim
posmarowaną tłuszczem formę i ponownie wkładamy do lodówki na 20
minut.
Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do
pieczenia, a na papier wysypujemy fasolę dla obciążenia, by ciasto nie
urosło podczas pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Po
tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy na złoto ok. 10 minut.
Na upieczony spód kładziemy plastry pomidora, szynkę i zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy porwaną mozzarellę i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wierzchu potrzepujemy rukolą i polewamy oliwą. Smacznego !!
Na upieczony spód kładziemy plastry pomidora, szynkę i zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy porwaną mozzarellę i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wierzchu potrzepujemy rukolą i polewamy oliwą. Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz