sobota, 10 czerwca 2017

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Pyszne kruche ciasto bez glutenu. Przygotowanie go zajmuje mniej niż 30 minut... a jest na prawdę przepyszne. W połączeniu z gałką lodów śmietankowych - już jedynie dla osób mogących jeść gluten - oraz świeżą miętą... bajka !! <3 Spróbujcie a przekonacie się sami :)

Potrzebujemy:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
- 4 żółtka
- 200 g rabarbaru
- garść truskawek

Jak zrobić mąkę kukurydzianą i jaglaną?

Kaszkę kukurydzianą oraz kaszę jaglaną mielimy bardzo drobno w młynku elektrycznym <3 Proste :)

Mąkę przesiewamy. Na tarce ścieramy do niej kostkę chłodnego masła. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtka i zagniatamy całość na jednolite ciasto. Przekładamy je do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po dnie. Pokrojony w kawałki rabarbar rozsypujemy po wierzchu, dodajemy truskawki. Ciasto pieczemy ok 45 minut w temperaturze 170 stopni.





OFICJALNY SKLEP COŚ OSOBISTEGO